بازرگانی بهروز

بازرگانی بین المللی بهروز ارائه دهنده باکیفیت ترین تجهیزات مهندسی در ایران

بازرگانی بهروز

بازرگانی بین المللی بهروز ارائه دهنده باکیفیت ترین تجهیزات مهندسی در ایران

اسپکتروفتومتر ( Spectrophotometer )

اسپکتروفتومتر ( Spectrophotometer )

اسپکتروفتومتری روشی برای اندازه گیری این است که چه مقدار ماده شیمیایی نور را جذب می کند با سنجش شدت نور چون پرتو نور از طریق محلول نمونه عبور می کند. این مفهومی کلیدی است که هر ترکیبی نور را از طریق طیف معینی از طول موج جذب یا پراکنده می شوند. این اندازه گیری برای سنجش میزانی ماده شناخته شده به کار می رود. اسپکتروفتومتری یکی از مفیدترین روش های آنالیز کیفی در زمینه های مختلف مانند شیمی، فیزیک، بیوشیمی، مهندسی مواد، مهندسی شیمی و کاربردهای شیمیایی است.
اسپکتوفتومتر وسیله ای برای اندازه گیری میزان فوتون های (شدت نور) جذب شده است بعد از اینکه از محلول ساده رد می شود. با اسپکتوفتومتر میزان شناخته شده ای از ماده شیمیایی (غلظت) با سنجش شدت نور یافت شده تعیین می شود. بسته به طیف طول موج منبع نوری می تواند در دو دسته طبقه بندی شوند:
اسپکتوفتومتر یو وی (UV) از نور در طیف فرابنفش (۱۸۵ تا ۴۰۰نانومتر) و طیف نور مریی (۴۰۰ تا ۷۰۰ نانومتر) در طیف تششع الکترومغناطیسی استفاده می کند
اسپکتوفتومتر IR از طیف نور مادون قرمز (۷۰۰ تا ۱۵۰۰۰ نانومتر) در طیف تششع الکترومغناطیسی استفاده می کند.
در اسپکتوفتومتری مریی، جذب یا انتقال ماده می تواند به وسیله رنگ مشاهده شده تعیین شود. برای نمونه محلولی که نور را در بالاتر از طیف مریی است و هیچ طول موج مریی را عبور نمی دهد به طور تئوری به رنگ سیاه است. از سویی دیگر اگر همه طول مرئی را عبور دهد و هیچ نوری را جذب نمی کند نمونه محلول به رنگ سفید است. اگر نمونه محلول رنگ قرمز را جذب کند برابر با ۷۰۰ نانومتر به رنگ سبز طاهر می شود چون سبز رنگ مکمل قرمز است. اسپکتوفتومتر های مریی در عمل از منشوری برای خرد کردن طیف معینی از طول موج استفاده می کنند (فیلتر امواج نوری دیگر) به همین دلیل شعاع ویژه ای از نور از طریق نمونه محلول عبور می کند
 

اساس کار اسپکتروفتومتر همانند بسیاری از دستگاههای آزمایشگاهی ،  براندازه گیری میزان نور جذب شده توسط یک محلول رنگی است  که طبق قانون بیر -  لامبرت میزان جذب نور ( OD ) متناسب با غلظت ماده حل شده در محلول است .

قانون بیر- لامبرت زمانی صادق است که :

1 )  نور منتشر شده بر روی ماده مورد نظر تک رنگ باشد .

2 )  غلظت ماده حل شده باید در محدوده خطی باشد .


 

اسپکتروفتومترها بر اساس تعداد پرتوهای نوری که به آشکارساز دستگاه می رسد به دو نوع تک پرتویی و دوپرتویی تقسیم میشوند . در نوع تک پرتویی یک جایگاه برای محلول و بلانک وجود دارد ، در دستگاههای دو پرتویی دو جایگاه منظور شده است . پرتوتابش شده بطور خودکار مجزا شده ، و ازمحلول بلانک و نمونه همزمان عبور می کند  این دستگاهها بسیار حساس می باشند .

قسمت های مختلف یک اسپکتروفتومتر شامل :

1 )   منبع نور  (Light Source)

2 )   تک رنگ ساز  ( Monochromator )

3 )   شکاف عبور یا متمرکز کننده پرتو  ( Focusing Device )

4 )   کووت یا محل قرار دادن نمونه  ( Cuvet )

5 )   دتکتور یا آشکار ساز  ( Detector )

6 )  صفحه نمایشگر   ( Display device )

 
تاریخ: ۱۳۹۲/۷/۲۳
 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.